Om onze sporters van een passende voeding te voorzien, wordt er dagelijks een gevarieerd en gezond buffet verzorgd.
Deze intensieve trainingsperiode is fysiek zwaar. Je hebt dus energie nodig om je te concentreren en hard te trainen, maar ook andere voedingsstoffen om je lichaam te laten herstellen. Hard trainen is een aanval op het lichaam. Het lichaam wordt alleen beter als het goed herstelt. Deze herstelfase kan alleen worden volbracht door voldoende rust te nemen, maar vooral door goede voeding. Hier dragen wij met plezier een steentje aan bij. Wil je weten hoe? Lees dan verder.
Alle voedingsmiddelen en dranken bevatten voedingsstoffen. Koolhydraten en vetten zorgen voor energie. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en vitamines en mineralen zijn nodig om alle fysieke processen te ondersteunen (inclusief het vrijmaken van energie en herstel). We hebben alle voedingsstoffen nodig, maar op bepaalde momenten hebben we het ene meer nodig dan het andere.
Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof voor onze hersenen en spieren. Daarom zijn ze erg belangrijk voor jou als sporter. Vetten zijn ook een brandstof, maar een slechte (langzame) brandstof voor lichamelijke inspanning. Eiwit is een bouwsteen en bevordert spierherstel na sportieve inspanning. Er zijn echter ook koolhydraten, vitamines en mineralen nodig om dit spierherstel mogelijk te maken.
Koolhydraten zitten in brood, ontbijtgranen, pasta, rijst, aardappelen, couscous, fruit en sappen, maar ook in snoep, koekjes en chocolade.
Eiwit zit in vlees, vis, eieren en zuivelproducten, maar ook in peulvruchten, noten en vleesalternatieven zoals tofu en tempeh.
Vetten zitten natuurlijk in olijfolie en boter, maar ook in vlees, vis, zuivelproducten en oliehoudende zaden. Ze zitten ook in ongeschikte producten zoals chips, friet, koekjes en chocolade.
Vitaminen en mineralen zijn aanwezig in alle onbewerkte natuurlijke producten. Zoals groenten en fruit, volle granen en graanproducten, zuivelproducten, vis en oliehoudende zaden.
Onze menukaart en ons buffet zijn dan ook samengesteld om je te helpen de juiste keuzes te maken.
Een goed begin is het halve werk! Begin de dag met brood, havermout, muesli of pannenkoeken. Dit bevat veel koolhydraten, oftewel brandstof om vol energie aan de trainingsdag te beginnen. Kies voor eiwitrijke toppings zoals eieren, kaas en/of vleeswaren. Havermout en pannenkoeken bevatten ook eiwitten (uit melk en eieren).
Uiteraard wordt de muesli aangeboden met yoghurt of kwark. Dit zijn ook goede eiwitbronnen. Eiwitten geven je langdurig een verzadigd gevoel. Eet er daarom ook niet te veel van als ontbijt. Concentreer je ook niet alleen maar op eiwitten en vermijdt koolhydraten niet. Eiwit zal je niet voorzien van alle brandstof die je nodig hebt om goed te trainen!
Kies ook voor fruit. Een beetje extra energie en vitamines. Vergeet ook niet om gehydrateerd te blijven. Tijdens de nacht verlies je ongemerkt veel water door te ademen, maar ook door te zweten. Dus je wordt sowieso een beetje uitgedroogd wakker. Een klein watertekort leidt al tot prestatieverlies: je concentratie neemt af, je voelt je sneller moe en de kans op spierkrampen neemt toe. Drink daarom genoeg!
We beginnen de lunch altijd met een soepje. Deze soep is gemaakt van verse groenten en zit daardoor boordevol vitamines. Er zit ook zout en water in. Tijdens het trainen verlies je veel zout en water door het transpireren. Net als bij het ontbijt is het belangrijk om je waterhuishouding te herstellen. En wist je dat zout helpt om vocht goed op te nemen en vast te houden?
Na de eerste training moet je je brandstoftank bijvullen voor de 2e training. Daarom bieden we maaltijden aan die vooral bestaan uit koolhydraten (brandstof) met de juiste hoeveelheid eiwit (bouwstof) en zo min mogelijk vet. Met deze samenstelling is je brandstoftank snel weer gevuld en voorzie je je spieren van de eiwitten die nodig zijn om te herstellen. Ga daarnaast voor een (of meerdere) salade(s) voor extra vitamines.
Het diner bestaat ook weer uit 3 items. We beginnen met koolhydraten (brandstof), de basis van een goede sportmaaltijd. Wij bieden vervolges diverse warme groenten aan. Tot slot kun je kiezen uit vlees, vis of een vleesvervanger. De geserveerde hoeveelheden worden berekend op basis van wat je nodig hebt om je atletische prestaties te ondersteunen. Wil je er een beetje van afwijken en iets meer of minder eten? Geef dat dan gerust aan ons door.
Tot slot kun je het diner afsluiten met een dessert. Die zijn niet vereist in het voedingsplan, maar een goed prestatiegericht sportdieet heeft ook ruimte om af en toe te genieten van iets lekkers.
Heb je specifieke voedingswensen of een allergie? Vergeet niet om ons dit vooraf te laten weten, vooral als het om een glutenallergie gaat. Onze koks houden hier nauwkeurig rekening mee.
Voor beginners
Voor gevorderden
Van 19 oktober tot 3 november: De kleine baan gaat open vanaf 10.00 uur en de grote baan gaat open vanaf 14.00 uur.