Om onze atleten te voorzien van de juiste voedingsstoffen wordt er dagelijks een gevarieerd en gezond buffet gepresenteerd.
In deze intensieve trainingsperiode vraag je veel van je lichaam. Je hebt energie nodig om te kunnen focussen en hard te trainen, maar ook weer andere voedingsstoffen om je lichaam te laten herstellen. Door training maak je jouw lichaam eigenlijk alleen maar kapot. Je wordt pas beter als je goed herstelt. Herstellen doe je door voldoende rust, maar vooral ook door de juiste voeding tot je te nemen. Wij helpen je graag daarbij. Wil je weten hoe? Lees dan verder.
Al het eten en drinken bevat voedingsstoffen. Koolhydraten en vetten leveren energie. Eiwitten zijn de bouwstoffen van het lichaam en vitamines en mineralen zijn nodig om alle processen in het lichaam te ondersteunen (waaronder het vrijmaken van energie en ondersteunen van herstel). Alle voedingsstoffen hebben we nodig, maar op sommige momenten de een wat meer dan de ander.
Koolhydraten zijn de nummer 1 brandstof voor onze hersenen en spieren. Voor jou als sporter dus zeer belangrijk. Vetten zijn ook een brandstof, maar de verkeerde (langzame) brandstof voor een fysieke inspanning. Eiwitten zijn bouwstoffen en ondersteunen het spierherstel na een inspanning. Echter zijn ook koolhydraten, vitamines en mineralen nodig om dit spierherstel mogelijk te maken.
Koolhydraten vind je in brood, ontbijtgranen, pasta, rijst, aardappel, couscous, fruit en sapjes, maar ook in snoep, koekjes en chocolade.
Eiwitten vind je in vlees, vis, eieren en zuivel, maar ook in peulvruchten, noten en vleesvervangers als tofu en tempé.
Vetten zitten uiteraard in olijfolie en boter, maar ook in vlees, vis, zuivel en noten. Daarnaast zitten ze in ongezonde producten als chips, friet, koekjes en chocolade.
Vitamines en mineralen zitten in alle natuurlijke, onbewerkte producten. Denk hierbij aan groenten en fruit, volkoren granen en graanproducten, zuivel, vis en noten.
Ons menu en buffet zijn zo ingericht om jou te helpen in het maken van de juiste keuzes.
Goed begonnen is half gewonnen! Start je dag met brood, havermout, muesli of pannenkoeken. Deze bevatten veel koolhydraten, oftewel brandstof om je trainingsdag vol energie te beginnen. Kies daarnaast voor eiwitrijk beleg als eieren, kaas en/of vleeswaren. In de havermout en pannenkoeken zitten ook eiwitten (uit melk en eieren). Muesli eet je uiteraard samen met yoghurt of kwark. Dit zijn ook goede eiwitbronnen. Eiwitten zorgen er voor dat je lang vol zit. Eet ze dus niet té veel bij het ontbijt. Focus ook niet op alleen maar eiwitten waarbij je koolhydraten vermijd. Eiwitten gaan je niet de nodige brandstof leveren om goed te kunnen trainen!
Neem natuurlijk ook nog wat fruit. Weer wat extra energie én vitamines. Vergeet ook niet te drinken. Gedurende de nacht verlies je ongemerkt veel vocht door ademhaling, maar ook door zweten. Je wordt dus sowieso een beetje uitgedroogd wakker. Een klein vochttekort zorgt al voor prestatieverlies: je concentratie neemt af, je voelt je sneller moe en de kans op spierkrampen neemt toe. Drinken dus!
De lunch starten we altijd met een soep. Deze soep is gemaakt van verse groenten en zit dus boordevol vitamines. Daarnaast bevat het ook zout en water. Tijdens de training verlies je veel zout en water in de vorm van zweet. Net als bij het ontbijt: belangrijk om je vochtbalans weer op peil te brengen. En wist je dat zout helpt om vocht goed op te nemen en vast te houden?
Na de eerste training dien je jouw brandstoftank weer op te laden voor de 2e training. Daarom bieden we gemengde gerechten aan die voornamelijk bestaan uit koolhydraten (brandstof) met een juiste hoeveelheid eiwitten (bouwstof) en een minimale hoeveelheid vetten. Met deze samenstelling wordt jouw brandstoftank snel opgeladen en voorzie je jouw spieren van de nodige eiwitten om te herstellen. Kies nog een (of meerdere) salade(s) voor extra vitamines.
Het diner bestaat wederom uit 3 componenten. We beginnen bij de koolhydraten (brandstof), de basis van een goede sportmaaltijd. Vervolgens bieden we diverse warme groentes aan. Als laatste kun je kiezen voor vlees, vis of vleesvervanger.
De hoeveelheden die voor jou opgeschept worden zijn berekend op wat jij nodig hebt ter ondersteuning van jouw sportprestaties. Wil je hier vanaf wijken en toch meer of minder van iets? Geef dit dan aan.
Als laatste kun je het diner afsluiten met een dessert. Deze zijn niet per se gezond, maar in een goed topsportdieet zit uiteraard ook ruimte om af en toe te genieten van iets ongezonds.
Uiteraard hebben we ook rekening gehouden met diverse dieetwensen. Zowel lunch als diner bevatten vegan opties, maar ook voldoende gluten- en lactosevrije gerechten. Heb jij een dieetwens? Geef dit dan voor de zekerheid nog door, vooral wanneer het een glutenallergie betreft. Dan houden onze koks daar extra goed rekening mee.
Rode piste
400 meter
Blauwe piste
400 meter
Aanwezig
200 meter
Groene piste
60 meter
Blauwe piste
50 meter
Groene piste
20 meter
Klik hier voor het piste onderhoud